תחילתה של שנת הלימודים, השיעורים הראשונים והמפגש עם תלמידים חדשים (וגם תלמידים ותיקים שקצת שכחו מהם סדרי העולם במסגרת הכיתתית במהלך החופשה), מהווים הזדמנות פז לעשות שינוי בהוראה או בהרגלים הכיתתיים. שינויים שבמהלך השנה ידרשו מאמץ, הסברים חוזרים ונשנים לתלמידים ובכלל – הסתגלות לשגרה שונה לגמרי, יתקבלו בקלות לעיתים קרובות בתחילת השנה, אם תציגו אותם כראוי.
מתוך כך, ריכזנו עבורכם 8 כתבות שאהבתם במיוחד בשנה האחרונה, הכוללות הצעות לרעיונות המתאימים לביצוע בתחילת השנה:
1. חמש הדקות שמשנות שנת לימודים שלמה
אם בכל שיעור אתם מבזבזים את חמש הדקות הראשונות על התארגנות של התלמידים בכיתה ורישום שמות – הכתבה הזאת היא בשבילכם. מור דשן מציעה לכם מתודה פשוטה ומעולה בשם "כרטיס כניסה", שבעזרתה כל שיעור יכול להתחיל בדיוק בזמן, ואתם יכולים לדעת בדיוק מהו מצבו של כל תלמיד בחומר הנלמד. כדאי לאמץ את המתודה כבר בתחילת השנה, על מנת שהתלמידים יתרגלו לשיטת עבודה אחידה בכל השיעורים, לכל אורך שנת הלימודים.
עוד רעיון מעולה לפתיחת שיעור, מציע רן שמשוני בכתבה הזאת. רן מאמין שהכניסה לשיעור היא, לעתים קרובות, החלק המעצב את אופי השיעור כולו. לכן הוא מציע לכולנו לאמץ טקס פתיחת שיעור קבוע, שיאפשר לתלמידים להתחיל את השיעור בצורה איכותית ויפנה אותם ללמידה. רצוי להתחיל את הטקס כבר בשיעור הראשון של השנה, להטמעה מיטבית.
חשבו בכנות: כשאתם שואלים שאלה בכיתה, כמה זמן לוקח בין הרגע שבו אתם מסיימים את השאלה ועד הרגע בו התלמיד הראשון עונה תשובה? קובי שורצבורד מציע שאתם יכולים להגדיל את זמן ההמתנה של התלמידים עד שהם עונים לשאלות, על מנת לאפשר לכל התלמידים לחשוב לעומק על השאלה ולענות תשובות רציניות. כך תאפשרו ליותר תלמידים לענות ולהביע את דעתם בכיתה. בתחילת השנה כדאי לספר על רעיון זמן ההמתנה, להחליט ביחד עם התלמידים איך מבצעים את הרעיון בכיתה, ולהטמיע אותו להמשך השנה.
4. החבר הקטן והחכם של המורה או אֵמוּ"ן בבית הספר – רפורמה שתרצו לאמץ
לקראת תחילת השנה, הגיע הזמן להחליט באיזה צד של המתרס אתם בכל הנוגע לסוגיה חינוכית חמה: האם אתם בעד שימוש בסלולרי בלמידה, או דווקא חושבים שהדרך למקסם את היעילות שלו היא... להיפרד ממנו במהלך השיעורים. שתי הכתבות הנ"ל מציעות פרספקטיבה בסוגיה וגם מתווה פעולה מלא בנושא. שווה לקרוא את שתיהן, להחליט ולהציג בפני התלמידים את היחס לסלולרים השנה כבר ביום הראשון ללימודים.
5. למידה מבוססת פרויקטים - 9 עצות לתכנון פרויקט משובח
השנה הולכת להיות השנה בה תתחילו להשתמש בלמידה מבוססת פרויקטים בהוראתכם. למה? לפי יעל ביבר אליעד אתם הולכים לעשות זאת כי "למידה מבוססת פרויקטים משנה לחלוטין את מקום המורה, מהאדם שמעביר את הידע למי שמנחה תהליכי למידה והתפתחות. זאת פעולה המאפשרת קשר קרוב יותר עם הילדים, ומסייעת מאוד בעבודה עם מתקשי הקשב ומאותגרי הישיבה הסבילה". יעל הכינה עבורכם רשימה של תשע עצות מעולות על מנת שתוכלו לתכנן כבר עכשיו פרויקטים מופלאים ומורים רבים שנחשפו לכתבה סיפרו שהיא הייתה עבורם יעילה במיוחד. אז קדימה!
6. 6 סיבות שבגללן אתם צריכים להתחיל לצלם את עצמכם בכיתה
צילום שיעורים יכול לשפר את ההוראה שלכם, את השיעורים שלכם, את למידת התלמידים ואפילו את הוראתם של מורים אחרים. לכן בתחילת השנה, כדאי להכיר לתלמידים את מצלמת הווידיאו (או את הפלאפון שלכם, שיכול לתפקד גם הוא כמצלמה) ולהתחיל לצלם חלק מהשיעורים או את כולם. זה הזמן גם לבקש את אישורם של כל ההורים לצלם את תלמידיהם בשיעורים.
7. מהי שיחת הטלפון שיכולה לשנות את הכיתה שלך?
אלינה אגיולר החליטה בשנה הראשונה להוראה שלה להתקשר לכל אחד מהורי התלמידים שלה, כבר מהיום הראשון ללימודים. היא התקשרה לכל משפחה, הציגה את עצמה ושאלה כמה שאלות לגבי כל תלמיד. לאחר מכן, היא סיפרה בכנות על דבר מה טוב ויפה שהילד עשה בכיתה באותו השבוע. היא המשיכה להשתמש בשיחת הטלפון החיובית הביתה במהלך כל השנה, כאשר היא מתקשרת מדי יום להורה או שניים לשיחה של כמה דקות, ודאגה שכל התלמידים, גם המאתגרים יותר או השקטים, יקבלו טלפון חיובי הביתה. במהרה היא גילתה שהשיחות הללו שינו את הכיתה, התלמידים ואפילו את ההוראה שלה.
אבינועם הרש מציע לכם ש-5 דקות של התבוננות עצמית וחשיבה על ההוראה בכיתה בכל יום, יכולות לעזור להשביח את ההוראה שלכם. אומנם כל מה שההצעה דורשת מכם הן 5 דקות, אבל החלק הכי חשוב ב-5 הדקות הללו הוא לגרום להן להיות קבועות בלוח הזמנים שלכם - מדי יום. לכן, עם תחילת השנה כדאי לסגל לעצמכם הרגל חדש - להשקיע בכל יום 5 דקות של מחשבה במקום שקט, ולעשות את המיטב לדבוק בו.
מה הן הכתבות שאתם חושבים שכל מורה צריך לקרוא לקראת תחילת שנת הלימודים? ספרו לנו בתגובות ומורים רבים ירוויחו מכך!