
נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל הוא יום בעל משמעות עמוקה עבור החברה הישראלית. כמורים, יש לנו תפקיד מרכזי בהנחלת הערכים של זיכרון והנצחה. הדרך שבה אנו מציינים את היום בכיתה יכולה להשפיע על התלמידים ולעזור להם להבין את חשיבותו של יום הזיכרון ואת הקשר שלהם אליו.
מאז השבעה באוקטובר, יום הזיכרון מקבל משמעות עמוקה ומטלטלת עוד יותר עבור רבים בחברה הישראלית. אירועי התקופה האחרונה הוסיפו שכבות חדשות של כאב, זיכרון והבנה לגבי המחיר הכבד של חירות, ביטחון וקיום.
בעקבות זאת, ציון יום הזיכרון בבתי הספר הופך למשימה משמעותית במיוחד עבור המורים. מעבר לשימור הזיכרון של הנופלים לאורך השנים, היום הזה הוא גם הזדמנות לשיח פתוח עם תלמידים על ההתמודדות האישית והלאומית עם האובדן, הערבות ההדדית שצמחה מתוך המשבר, והחיבור העמוק בין זיכרון העבר למציאות ההווה.
אספנו עבורכן.ם כמה דרכים לעשות זאת – סיפורים אישיים של נופלים שתוכלו לשתף עם התלמידים, דרכי הנצחה שונות במרחב הקהילתי והבית-ספרי, פעילויות חינוכיות שתוכלו לערוך בכיתה והצעות לטקסים שמכילים את הרגש והמציאות החדשה. דווקא כעת, יותר מתמיד, לצד הזיכרון חשוב לשמר את התקווה.
מספר חללי מערכות ישראל עומד על כמה עשרות אלפים, אבל לפעמים סיפור אישי אחד מצליח לחדור ללנו ללב ולזיכרון יותר מכל מספר.
ענר שפירא, אדר בן סימון, אלחנן קלמנזון, רוני אשל, יששכר נתן, יוסי הרשקוביץ – אלה לא סתם שמות, אלה גיבורי ישראל שכל תלמיד ותלמידה צריכים להכיר ולהוקיר.
שלחו את הכתבה לתלמידים, הדפיסו אותה וחלקו לכל קבוצה סיפור של אחד/אחת הנופלים כדי שיטיבו להכיר את גבורתן.ם, בקשו מהם לחפש ברשת סיפורים נוספים וערכו דיון כיתתי בנושא.
כותב המאמר, תלמיד כיתה י' בשם שביט גורן, משתף בחוויותיו האישיות משיעורי חינוך בנושא ומספר על מפגש מרגש עם נוי פרי, אחותו של טל יפרח ז"ל שנפל במבצע "צוק איתן". דרך סיפורו של טל, שביט מדגיש את החשיבות של חיבור אישי לזיכרון, מעבר לטקסים המסורתיים.
הקריאו לתלמידים את הטקסט או שלחו להם אותו לקריאה עצמית ועודדו אותם לכתוב טקסט מקורי שמשקף את התחושות והמחשבות שלהם בנוגע ליום הזיכרון.
מאז השבעה באוקטובר כולנו מבינות ומבינים את חשיבות ההנצחה של אלה שאינם עימנו עוד – בפרט בבתי הספר, עבור התלמידים והתלמידות. ד"ר שרון רחמים, מנהלת מרכז פסג"ה לוד, משתפת בהמלצותיה כיצד ליצור הנצחה פדגוגית רלוונטית ומחוברת לחיים שניתן לשלב בבית הספר ובשיעורים, ובמרכזה אזרחות פעילה וחינוך לערכים.
תוכלו למצוא בכתבה שאלות מנחות לדיון כיתתי, הצעות להנצחה פעילה ופעילות רפלקטיבית לעיבוד התהליך.
אחד האתגרים הגדולים של תלמידים עם הימנעות חברתית הם הטקסים ההמוניים. רבים אף נמנעים לחלוטין מלהגיע לבית הספר ביום הזה רק כדי לא להתמודד עם הקושי והרעש.
המאמר מציע דרכים שבהן מורים וצוותי חינוך יכולים לסייע לתלמידים להתמודד עם הקושי ובעיקר לעורר מודעות ורגישות לתופעה, שכן לעיתים גם הילדים עצמם מתקשים לשים את האצבע על הנקודה המדויקת אף שבפועל הם חווים מצוקה אמיתית.
למורות ומורים יש הזדמנות להפוך את יום הזיכרון למשמעותי במיוחד עבור תלמידיהם – לגעת בלב, לעורר מחשבה, ולחבר את העבר להווה בצורה אישית ומרגשת. זוהי לא רק אחריות גדולה, אלא גם זכות גדולה.