מדי פעם אני נתקע בכיתה על איזו מילה שחסרה לי בראש. פתאום, תוך כדי המשפט מגיעה איזו מילה שאני ישר יודע שעדיף לא להגיד אותה, כי היא תדרוש הסבר שיקטע את הרצף. אז אני מדביק איזו מילה, אחת לא מספיק טובה, אבל בשקט, שלא כל הכיתה תשמע. אז הנה אחת כזאת: לעיתים קרובות בדיונים בכיתה, אני מוצא את עצמי מנסה לבקש מתלמידים שלי, To Speak Up, יעני להפסיק לחשוש, ולומר את מה שאמרו חזק יותר, חד יותר, להמשיך עם המחשבה הזו הלאה ולומר גם את זה. אין לזה מילה טובה בעברית. אין לזה גם דוגמאות טובות ביומיום של רוב התלמידים, ולא במקרה.
כמחנכים אין לנו הרבה ברירות אלא להיות אופטימיים. ברור לנו שהמערכת צריכה להראות אחרת, ברור לנו שמורים צריכים להוביל שינוי משמעותי בכמעט בכל חלקה במערכת. אבל אותה מערכת נוטה ללמד אותנו, המורים, גם להיות ריאליים. כלומר - להבין שאין הרבה סיכוי שמשהו ישתנה בקרוב, ושמוטב להצליח בכתה שלך מלנסות לתפוס כל מני ציפורים על כל מני עצים.
לפני כמה חודשים קיבלתי הזמנה לכנס שנראה מעניין, כזה עם הרבה כותרות גדולות. אחרי איזה זמן שלחו מייל נוסף, והפעם הדגישו שאפשר להשתתף בכנס, אמנם בתשלום, אך שירשם כיום עבודה בבית הספר. מעניין מה היה קורה אם מורים היו נענים להזמנה בהמוניהם? זה לא היה קורה, השתתפנו במספיק כנסים והשתלמויות כדי לדעת ששום דבר טוב לא יצא מזה. עוד יותר מעניין מזה היה שבין הדוברים בכנס לא היו מורים. נראה שכל העולם יכול ללמד את המורים מה לעשות, מלבד... המורים בעצמם. זו לא תופעה מיוחדת, ונראה שכנסי חינוך ללא מורים הם הלהיט של השנים האחרונות (תל אביב, ירושלים, חיפה).
"... מורים לא מעטים מרגישים שמעבר לשאלות של שכר ותנאים, קולם של המורים לא נשמע מספיק בזירה הציבורית. לא מספיק שומעים אותם, לא מספיק מתייעצים איתם" - ולכן אנחנו כאן!* * * * * * *ראיון עם נועה סביר (מורה למדעים , הגימנסיה הרצליה) וגילי רומן (מורה לאזרחות ולהיסטוריה, הכפר הירוק) בתכנית עושים סדר עם בן כספית. * * * * * * *רוצה לדעת יותר?רוצה להצטרף?לחצו על הלינק!http://tinyurl.com/join-ntm
Posted by תנועת המורים - מחנכים. מורים דרך on Wednesday, April 8, 2015
כנסים על חינוך ללא מורים הם בסך הכול מראה למשהו עמוק ורחב יותר. רובנו כבר התרגלנו: אם יש לנו מה לומר, אנחנו אומרים אותו בשקט, ויודעים מראש שזה לא ישנה הרבה. וכאן אני מתחבר לקושי שבלהסביר לתלמידים שלי למה אני מתכוון ב-Speak Up. האדישות שלנו לעניין הזה היא כל מה שעדיף שלא נלמד את תלמידנו. והיא משהו שראוי שנלמד להפסיק לעשות (והנה עוד אדם שמדבר על כך). זו המסגרת, את זה אנחנו צריכים לשנות.
כמחנכים תלמידים, אנחנו יודעים שאין טעם להצביע על כוכב צפון בלי להציע דרכים להגיע אליו, ושהדרכים צריכות להתחיל בקרקע שלרגלי התלמידים – כאלו שהם יהיו מסוגלים לצעוד בהן. זה גם התפקיד שלנו עבור עצמנו. הרי אנחנו יודעים שמערכות החינוך הטובות בעולם הן מערכות שנותנות למורים שלהן מנדט לבנות את המערכת ולהשפיע על התמונה הגדולה. אז למה לא להתחיל לסלול את הדרך עבור המורים בישראל, לעשות בדיוק את זה? במקרה הזה, תנועת המורים מציעה דרך כזו, דרך של מורים לשיעור בהשפעה משותפת על מערכת החינוך.
כנס פסח הקרוב של תנועת המורים, ביום ראשון ה-12.4.15 בבוקר, ייערך בבית ספר. לא במלון מפואר, לא בתשלום. אבל כן בהשתתפות מורות ומורים, אנשי אקדמיה ואנשי משרד החינוך. הכנס יעסוק בדיוק במה שתנועת המורים מבקשת לעסוק בו גם ביום-יום - בדרכים להשפעה של מורות ומורים על המערכת: על תוכניות הלימודים, על בתי הספר, על ההשתלמויות ועל ציבור המורים כולו.
הגיע הזמן שקולנו ישמע קצת חזק יותר וקצת ברור יותר, It's Time to Speak Up