
נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
באחד מכנסי תלמידים בהם נכחתי, צפיתי בבעתה כיצד המורות עוברות בין התלמידים עם סלסלות המיועדות לאיסוף טלפונים סלולריים עד סוף המפגש. המחזה היה מנותק מתקופתנו, לטעמי. מה גם שנודע לי שכך נהוג בכיתות.
הסלולר זו הפלטפורמה של התלמידים, המגרש הביתי שלהם, החלון שלהם לעולם. מדוע להחרימו בשיעור? תהיתי לעצמי.
במקרה אחר, נתבקשתי באחד השיעורים לפנות את ההוראה למורה אורחת. היא כתבה על הלוח בלי סוף כשגבה מופנה אל הכיתה, ומפעם לפעם היא נזכרה להפנות את ראשה אל התלמידים – שהיו עסוקים בלחישות הדדיות.
הסיפור הזה נגמר, אמרתי לעצמי. ההוראה חייבת להיעשות דרך המסכים הפרטיים שלהם. עברתי וחקרתי קילומטרים של פדגוגיה ארצית וחוץ ארצית ברשת האינטרנט, תרה אחר שיטות אלטרנטיביות וחדשניות להוראה באמצעות סלולרי, וחשתי בושה נוכח הממצאים הדלים.
מה אני בעצם רוצה? שאלתי את עצמי. מה ירתק אותם, יסחוף אותם ויחבור לשפת עולמם – הרשת החברתית? מה יגרום לי להפסיק להיות שוטר משמעת וקשב? איך אתרגם את שפת התקשור שלהם לאמצעים פדגוגיים? איך אהפוך אותם בעצמם למורים בשיעוריי? כיצד אפנה אותם למטלות, ואהיה גם אני חלק מהם, עוסקת איתם בלימוד הדדי, הולכת בעקבותיהם אל חקר התופעות שהצבתי, ולרגע לא אפנה את גבי אל הכיתה?
האסימון ירד. השיעור יתבצע מעתה דרך הווטסאפ.
נרגשת, רצתי למנהל עם הרעיון, לבקש רשותו למהפכה כזאת בהוראה. הוא הנהן בראשו בחיוך ואז... שלח אליי את התלמידים המאתגרים ביותר בבית הספר – כאלה שהמורים האחרים הרימו ידיהם נוכח עוצמות האנרגיה ששחררו בכיתות.
אבל אני לא ויתרתי על הרעיון החדשני שלי.
התלמידים מדברים לא בקולם, אלא באמצעות תגובות כתובות שהם מכניסים לווטסאפ הכיתתי. הם נעזרים בסלולר למחקריהם, מביאים כיוונים וחדשנות דרך קבוצה זו, שכל מהלכיה מוקרנים ממחשב המורה אל הלוח. באופן זה הם אלה שכותבים תשובות, גם אלה שמקפידים מאוד לא לכתוב במחברותיהם דבר.
מבנה הכיתה מפורק: אין ישיבה ליד שולחנות אלא במעגל גדול, כך שכולם רואים את פני כולם, כולל המורה. איש אינו רואה את גבו של איש, אלא אם כן יש תלמידים שמבקשים לשבת על הרצפה, שהרי ממילא שולחן הכתיבה שלהם הוא הטלפון הסלולרי.
מסך המורה מחולק לשניים – בצידו הימני מוצג הווטסאפ הכיתתי שנע בהתאם לתכנים שהתלמידים מכניסים אליו, ובצידו השמאלי מוקרנת מצגת שהוכנה על ידי המורה ובה טקסטים של החומר הנלמד ודוגמאות.
וכאן עוד חידוש: לא המורה מציגה שאלות לגבי החומר אלא התלמידים מתבקשים לכך: עליהם להציג שאלות רלוונטיות לחומר שהציגה המורה, לענות על השאלות שהציגו ובכך להוביל להתרתו, לפרשנותו, לדוגמאות ועוד. כאשר מסתיים הדיון עוברים פשוט לדף הבא.
תיאוריות בסיס בסוציולוגיה, מגדר, ביקורת התקשורת, יסודות בתקשורת חזותית וקולנוע, מקום האימוג'ים בחיינו ועוד.
שמחה מאוד גדולה ירדה על הכיתה כאשר בשיעור ובתשובות השתתפו גם תלמידים שנאלצו להישאר בבית ולא להגיע לכתה באותו יום.
ומה באשר לתכנים שאינם ראויים? כאן תפקיד הכיתה לבקש בכתב, בווטסאפ הכיתתי, מהתלמיד שהכניס אותם – לבטל.
ההצלחה הייתה ענקית. התלמידים הגיעו לכיתה כשהם מוותרים על ההפסקה, והיה קשה מאוד להקים אותם ולשלוח אותם להסעות לביתם. כמובן שכל תלמיד היה יכול להמשיך להתכתב בווטסאפ מביתו בכל עת שירצה.
מפעם לפעם היה נכנס המנהל לכיתה, מהנהן בשמחה ומוסיף עוד שניים-שלושה תלמידים. לבסוף הכיתה גלשה מעל גדותיה.
השיעורים כולם התקיימו במסגרת מרכז מדע למחוננים במכללה האקדמית תל חי, לחטיבת הביניים, תחום ההוראה – חקר התרבות.