כמחנכ\ת, כנראה נתקלת באחד התרחישים הבאים:
נשמע מוכר? זה בדיוק מה שקורה ברוב בתי הספר כיום. אנו יודעים שיצירתיות, שיטות עבודה חדשניות וגמישות הן קריטיות כדי לענות על הצרכים של התלמידים שלנו (ושל עצמנו). אבל מבנה האחריות הקיים דוחף את כל זה החוצה. בואו נודה בזה, ככל שאנו אומרים שאנו רוצים לספק "סביבת למידה מיטבית", מעט מאוד משתנה בחינוך במאה ה-21.
אני מאמינה ששילוב אמנויות בלמידה הוא קריטי כדי להחזיר את היצירתיות ולהגדיל את הישגי התלמידים בו זמנית. כדי לספק חדשנות ולמידה משמעותית, בתי ספר חייבים להיות אמיצים מספיק כדי להסתכל מעבר לגישות המסורתיות, ולתת סיכוי לגישות כמו שילוב אומנויות שיש להן רקורד מוכח של הצלחה. וכן, גם מורה לחשבון/שפה/מדעים יכולה ללמד דרך האמנויות.
בבית ספר דקלים בקיבוץ חמדיה זה כבר קורה. כמחנכת לאמנות, כבר שנה רביעית שאני מובילה קהילת מורים בבית הספר בגישה של שילוב אמנויות, במסגרת תוכנית השקפה של משרד החינוך. שילוב אומנויות הוא גישת הוראה בה התלמידים בונים ומדגימים הבנה בתחומי דעת שונים - באמצעות תחום אמנות (אמנות חזותית, תנועה, דרמה, מוסיקה). כשעה בשבוע במסגרת השיעורים, המחנכות והתלמידים נחשפים לגישה של סטודיו פתוח במרחב הכיתתי שנותן גירויים ללמידה, מעודד סקרנות ומאפשר לכל ילד וילדה רשות להיות מי שהם. השיעורים המשלבים את האמנויות מתקיימים בכיתות האם, בסטודיו של בית הספר ובסטודיו הרב תחומי חוץ כיתתי שהוקם בעזרת הקרן לעידוד יוזמות חינוכיות. הסטודיו הוא חלל אינטראקטיבי עם מרכזים שונים (לוח גואש, לוחות ניידים, שולחן אור, שולחן חול, וחומרי יצירה), המאפשר לכל מורה את האפשרות ללמד מקצועות שונים דרך האומנויות.
מתוך יוזמת שילוב אמנויות בלמידה
על פי דוח עתיד המשרות של הפורום הכלכלי העולמי, שלושת הכישורים החשובים ביותר שילד יזדקק להם כדי לשגשג בחיים הם פתרון בעיות מורכבות, חשיבה ביקורתית ויצירתיות. שילוב אמנויות בלמידת תחומי הדעת השונים מפתח את הכישורים הללו בדיוק. וישנם יתרונות נוספים לשילוב אמנויות בלמידה:
לחבר את התלמידים לעולם שמסביבם
זכרו, אנשים לא אוהבים שינוי. הם חוששים ממה שגישה חדשה עלולה לעשות להם במקום ממה שהיא יכולה לעשות עבורם. השתמשו בגישת שילוב האמנויות בעקביות ובצעו שינויים קטנים בכיתה שלכם לאורך זמן. זה ימשוך את התלמידים שלכם, שיתחילו לדבר עם הוריהם וחבריהם על כמה הם נהנים מהתוכן שלכם. עד מהרה התלמידים שלכם יפרחו, ואתם תתחילו לשמוע יותר ויותר אנשים שואלים על שילוב האמנויות הייחודי שהנהגתם אצלכם זה שאיפשר ללומדים הצעירים לדמיין, ליצור ולנוע כפי שלא עשו מעולם.
עמותת "הקרן לעידוד יוזמות חינוכיות" היא גוף לקידום ופיתוח יוזמות מורים וגננות, כמו גם צוותי הוראה וניהול, בפריסה ארצית מלאה, בכל המגזרים, שלבי החינוך וסוגי החינוך.