היא התקשרה אליי לפני שנה והעלבון נשמע בקולה: אמא של נער מתבגר משכונת קטמון הישנה שלא הבינה מדוע באמצע ארוחת הערב הילד שלה עלה לחדר שלו בסערה, טרק את הדלת והתחיל לבכות. לאחר חצי שעה ניאות לפתוח את הדלת ולספר לה שנפל קורבן למתיחה אכזרית שנמשכה מעל שלושה חודשים.
הוא חשב שהוא מתכתב עם נערה שגרה בשכונת גילה הירושלמית. במשך שלושה חודשים הוא פתח בפניה את ליבו וסיפר לה את סודותיו הכמוסים, הרגיש שמצא נפש תאומה בעולם. הוא בדק כמובן את הפרופיל שלה והכול נראה לו אמיתי לחלוטין. רק היום, כשהגיע למקום המפגש שקבע איתה בצ'ט והיא לא הופיעה, הוא הבין דרך מסרון אכזרי שבעצם אין נערה, הכל שקר מוחלט וכל הדאחקה הייתה על חשבונו. מתברר שחבורה של שלושה ילדים החליטה לחמוד לצון ועל הדרך לחמוס את נשמתו ואת סודותיו האינטימיים ביותר רק בשם מתיחה מופרעת ומעוותת במיוחד.
אחרי המקרה הנער לא הסכים להראות את הפרצוף שלו בבית הספר מעל לחודש וחצי. הוא הסתגר בביתו, מתבוסס בהשפלה הכואבת שעבר, כועס על כל העולם ובעיקר על עצמו ולא מבין כמה רוע יש בחבריו לכיתה שלא בחלו באמצעים בשביל להוליך אותו שולל.
הצוות החינוכי בבית הספר נרעש מהמקרה אולם היה חסר אונים. זה לא שהם פגעו בו פיזית או מילולית בתוך מתחם בית הספר. התלמידים הללו לא עברו על שום חוק או תקנון ועשו את העוולה המפלצתית שלהם על חשבון זמנם הפנוי ובביתם. דיברתי עם המחנכת ששיקפה לי את תסכולה הרב מהמצב. היא הודתה שהיא לא בטוחה שהתלמידים שלה הבינו את גודל הנזק והצלקת הנפשית שהם גרמו לתלמיד שלה.
הנושא הזה של מודעות לגלישה בטוחה ברשת זקוק לעזרה מהכיוון הפדגוגי. כולנו כאנשי חינוך מנסים להעלות את המודעות לסכנות בגלישה ברשת ולהשלכות החמורות שיכולות להיות לה. לא תמיד אנחנו מרגישים שהמסר שלנו עובר בהצלחה.
12 הסרטונים ונקודות הדיון הבאות נכתבו כדי לתת לכם המחנכים כלים לפיתוח דיונים חשובים בכיתה העוסקים בגלישה בטוחה. כל הסרטונים מתאימים לגילאי החטיבה והתיכון (למעט אלו שמצוין בהם במפורש לכיתות ג'-ד') והם נוגעים בעניין הגלישה הבטוחה מזוויות שונות.
1. מילים יוצרות מציאות
מה הסיכוי שתכתבו על חברים שלכם דברים שלא הייתם מעיזים לומר להם פנים מול פנים? לציון יום האינטרנט הבטוח הבינלאומי, המרכז לטכנולוגיה חינוכית ו-Google משתפים פעולה לקידום שיח מכבד באינטרנט. סרטון יפה שמעביר את המסר באופן ויזואלי ומדויק.
2. כל מה שצריך לדעת על מוגנות ברשת הדיגיטלית:
שרון קייזר הלר, מנכל"ית הורשת, מדברת על הסכנות הקיימות ברשת, על איך עלינו לנהוג על מנת להבטיח לילדים שלנו סביבת גלישה בטוחה ומה עלינו לעשות אם יש פגיעה דרך הרשת.
אמנם עשוי בידי ילדים, אבל יצא להם סרטון נהדר שנוגע בנקודה ומעביר את המסר מדוע אף פעם לא תדעו מי מחכה לכם בפינה. תפור במיוחד לגילאי יסודי.
הסיכונים שבחשיפת פרטים אישיים ברשתות החברתיות ידועים כיום כמעט לכל גולש, אך המקרה הבא הוא דוגמה קיצונית במיוחד: זה מתחיל כידידות בפייסבוק בין אישה מישראל לגבר משווייץ. כשמערכת היחסים לא מתפתחת לשביעות רצונו של הגבר הוא מחליט לנקום באישה.
על התופעה המזעזעת של רצח אופי שנעשה באינטרנט מתחת לרדאר של המורים והמחנכים כשאף אחד לא שם לב. להישאר ללא מילים.
מה עובר בראש של תלמידים לפני שהם דורסים מישהי ברשת ועושים לה שיימינג?
ההתמכרות של בני הנוער למשחק פורטנייט קשה יותר מהתלות של המבוגרים בסמארטפון - בגלל המרכיב החברתי: כשמדובר במשחק עם חברים - ניתוק ממנו מביא הרבה פעמים גם בידוד חברתי. פרק 4 בסדרת הכתבות "מנותקים" של אלון שרביט.
זווית אחרת על הטלפון החכם - מומחים טוענים שהסמארטפון יכול גם לסייע. פרק 5 בסדרת הכתבות "מנותקים" של רחלי רזי סלע.
מה קרה כשלוקחים לשלושה משתמשים כבדים את הטלפון החכם ונותנים להם במקומו רק מצלמה? סטנדאפיסט עם מאות אלפי צפיות ביוטיוב, דוגמנית שחיה באינסטגרם וצעיר שמעביר 12 שעות ביממה בפייסבוק - איך הם התמודדו? פרק 1 בסדרת הכתבות "מנותקים" של אלון שרביט.
פרק בסדרה "צפוף" שמדבר על גלישה באתרים למבוגרים ואיך מנגישים את כל העניין לילדים ולנוער. נהדר כהתחלה לשיח למול התלמידים בכיתות ה-י.
מנחי ערוץ הילדים בדקו ומצאו מהי הדרך הבטוחה והנעימה ביותר לגלוש ברשת. נהדר לגילאי ג-ד.
איך לגלוש בבטחה בסמארטפון בלי להסתכן בפגיעה אישית?
עוד סרטונים בנושא גלישה בטוחה: שומרים על התלמידים ברשת: 24 סרטונים ונקודות לדיון בכיתה