"מה תרצה להיות כשתהיה גדול?" האם השאלה הזו עדיין רלוונטיות? המציאות שלנו משתנה בלי היכר מרגע לרגע. עד כמה אנחנו מכינים את תלמידינו ותלמידותינו לעתיד, שהופך בן רגע להיות עבר ומשתנה שוב מחדש כל הזמן?
הסתכלות עתידית מראה כמה החברה שלנו מושפעת ממגמות משתנות בעולם כולו בתחומים רבים, המהווים לנו אתגרים בהכנת הלומד, כלומד המתפתח ומהווה חלק בלתי נפרד מההתפתחות הגלובלית בעולם. אנו המורות והמורים צריכים להכין אותם לעולם דינמי ומשתנה ולחזק כישורים ומיומנויות ששום רובוט לא יוכל לפתח במקומם. אלו 6 המיומנויות שהכי חשוב היום שמורים יטפחו אצל תלמידיהם:
1. חשיבה ביקורתית
חלק מתלמידינו ניחנו באופן טבעי במיומנות של חשיבה ביקורתית וחלק מהם ילמדו אותה. זוהי מיומנות מאוד חשובה בחיינו, מכיוון שכך התלמיד לומד לנתח את המטלות אותן הוא מקבל עם מנגנון בקרה. הוא בודק, משווה, מנתח וחוקר וכל אלה מסייעים לו בחיים האמיתיים. למשל, בביצוע קניות אונליין, בקניית רכב, ברכישת בית. חשוב שמורים יסייעו לתלמידיהם להבין כיצד לסנן מידע ולהבין איך להשתמש במידע הרלוונטי לחייהם.
איך עושים זאת?
- הציגו בפני התלמידים מצבים המאפשרים להם להבין בעצמם, לקשור קשרים בין רעיונות או תחומים שונים ולפתור בעיות.
- המתינו לפני שאתם מתערבים ותנו לתלמידים להתמודד ולבחון חלופות, אך בד בבד עזרו להם להיות מודעים לתהליכי החשיבה שלהם.
- שאלו אותם שאלות פתוחות, שיעוררו אצלם מחשבה. הימנעו מלתת את דעתכם האישית ועודדו אותם לשאול ולהתמודד.
2. סינון מידע
האינטרנט הוא אחד הכלים המשמעותיים בחיינו ובחיי התלמידים ובו כמות בלתי נדלית של מידע, אך האם הם אכן מוצאים את המידע המדויק והאמין למשימתם?
איך עושים זאת?
- סייעו להם למקד את שאלת החיפוש: מהן מילות המפתח הנכונות והמדויקות למטרת החיפוש?
- למדו אותם להבחין בין עובדות לדעות, בין תוכן שיווקי למחקרים מדעיים ומי עומד מאחורי המאמר? האם זו חברה ממשלתית, מוסד אקדמאי או אדם פרטי? ניתן להיעזר בסיומת כתובת אתר האינטרנט.
- האם המאמר עדכני? עזרו להם להבין מתי המידע פורסם או עודכן.
3. שיתוף פעולה
שוק העבודה בעידן הגלובליזציה שינה את פניו ועבודת הצוות הפכה למרכיב מאוד חיוני ונדרש. חשוב לתת לתלמידינו להרגיש שותפים בקבלת החלטות ופיתוח רעיונות חדשים בצוות ולטפח אצלם תקשורת יעילה, כדי להכין את התלמידים לעולם המתפתח במהרה.
איך עושים זאת?
- למדו אותם מהו שיתוף פעולה וכיצד לעבוד יחד? מהם כללי השיח בקבוצה ומה הציפיות מהם?
- עזרו להם לזהות את נקודות החוזק וגם את חולשותיהם. אפשרו מתן ביטוי למחשבות, רעיונות, והתלבטויות שיש להם.
- אפשרו להם לטעות ולמדו אותם כיצד לצמוח מנקודה זו, תוך כדי שיתוף פעולה. כך הם יבינו שיש מטרה משותפת וילמדו לפתור יחד בעיות. אמצו דרכי הוראה ומודלים כגון: קבוצות למידה, עבודות חקר בקבוצות או בזוגות, למידה מבוססת פרויקטים, הצגת בעיה וחשיבה משותפת לפתרון.
4. הסתגלות לשינויים מחשבתיים
שהמציאות שלנו משתנה מרגע לרגע. חשוב שתלמידינו ילמדו להסתגל לשינויים מחשבתיים, כך שיפתחו יכולת לחשוב באופן ביקורתי ויצירתי. מיומנות זו מאפשרת לתלמידים לפתור בעיות, לשנות את מחשבותיהם, לקבל החלטות ולסמוך על שיקול הדעת שלהם וכתוצאה מכך, לשפר את התפקוד שלהם בבית הספר ובחיים בכלל.
איך עושים זאת?
- אתגרו את המחשבה שלהם. למשל, כאשר מלמדים מתמטיקה, שפה ואפילו גיאוגרפיה, לאחר שהתלמידים בצעו את המשימה או תוך כדי התהליך, הכניסו אלמנט נוסף למשימה, שלא היה בתכנון. בעקבות זאת, נוצרת חשיבה מחודשת ומאתגרת.
- שנו את דרכי ההוראה. מורים נוטים ללמד בדרך אחת או שתיים קבועות.
- אפשרו להם לשנות סכמה מחשבתית קיימת. איך היו פותרים את התרגיל אחרת? אלו זוויות חדשות היו מוסיפים לנושא החקר שלהם?
5. תקשורת
אמנם הטכנולוגיה מתפתחת, אך העולם לא הפסיק לכתוב או לתקשר באופן מילולי ובלתי מילולי. לאור זאת, חשוב ללמד את תלמידינו כיצד לתקשר בכתב ובעל פה ולהכיר להם אמצעי תקשורת שונים ואת חשיבותם.
איך עושים זאת?
- למדו את התלמידים כיצד לקרוא, לכתוב, לדבר ולהציג את דבריהם ומחשבותיהם בנושאים הנלמדים.
- למדו אותם לכתוב נכון, ללא שגיאות כתיב וחשפו אותם גם לנפלאות הטכנולוגיה. למשל, שימוש באיות ודקדוק במחשב ואוצר מילים.
- גלו להם את עולם המסרים הבלתי מילוליים וחשיבותם. למשל, כיצד לעמוד נכון, מה אומרת שפת הגוף, חשיבות קשר העין ועוד.
6. יוזמה, יצירתיות ודמיון
הדמיון הוא המפתח לכל יוזמה שלנו; היצירתיות נשענת על הדמיון ואלה יתבטאו בעשייה וחדשנות עתידית. כאשר ילד מביא ציור מהגן שאין בו קשר למציאות ומספר מה צייר מדמיונו העשיר, אנו מתפעלים ואומרים לו כמה הציור יפה. במהלך השנים, הילד מבין שאין זו הייתה כוונתנו. התבוננו רגע במשבר הקורונה ותראו כמה חשיבה מחוץ לקופסא ורעיונות היו לאנשים כדי לצלוח את המשבר. אי אפשר ללמד דמיון, אבל חשוב שלא נדכא אותו אצלם.
איך עושים זאת?
- הקשיבו להם, סייעו להם לפתח את דמיונם והכי חשוב, אל תפסלו אותו, גם אם הרעיון שלהם נראה לנו שטותי או חסר טעם.
- אפשרו להם לכתוב סיום לסיפור, סרט או המשך לתמונה כלשהי.
- תנו להם ליזום פתרונות לבעיות או פרויקט שהם רוצים להקים.
אילו מיומנויות הכי חשוב ללמד את תלמידינו לדעתכם ואיך אתם מעבירים אותה בכיתה? אשמח לשמוע, כאן בתגובות.
לדף הכתב
»
מירב אגר
מחנכת, מורה ורכזת השתלבות
מחנכת, מורה ורכזת השתלבות. שותפה ומובילה בקהילת למידה להובלת רכזי השתלבות במחוז דרום. בעלת תואר שני בחינוך בעידן טכנולוגיות מידע ותואר ראשון בחינוך. האני המאמין שלי הוא כי "כל אדם הוא מיוחד וזהו ייחודו" כמחנכים אנו מתווים לדור העתיד דרך ומחובתינו לפתוח להם דלתות ליכולותיהם. השמים הם גם לא הגבול.
[email protected]
עוד כתבות של מירב אגר
6 מיומנויות חשובות להצטייד בהן לקראת העתיד
הדרך לצמצום פערים עוברת בהיכרות עם מגוון סגנונות למידה
מה הקשר בין אדריכלות להוראה? כך תעצבו למידה מותאמת אישית