מלאלה יוספזאי, נערה בת 17 מפקיסטן, זכתה ביום שישי בפרס נובל לשלום בזכות מאבקה למען זכויות נשים בפקיסטן בה אסרו אנשי הטאליבן על נשים ללמוד בבתי ספר. בשנת 2009, כשהייתה בת 12 כתבה מלאלה עבור הBBC בלוג בעילום שם בו תיארה את החיים תחת שלטון הטאליבן ואת דעותיה בעד זכותן של נערות צעירות לחינוך. מלאלה זכתה לפופולאריות גדולה בתקשורת והתחילה להתראיין תחת זהותה האמיתית ובאוקטובר 2012 ירו בה אנשי טאליבן שאיתרו אותה באוטובוס שהסיעה לבית הספר.
"ילד אחד, מורה אחד, עפרון וספר יכולים לשנות את העולם",
מלאלה יוספזאי
תמונה: דף הפייסבוק Edutopia
מלאלה שרדה את הפציעות בראשה ובכתפה, והפופולאריות שלה בעולם הרקיעה שחקים. האו"ם השיק עצומה בשם "אני מלאלה"
הדורשת שכל ילד וילדה בעולם יהיו בבית ספר עד סוף 2015, כתוצאה מהעצומה ממשלת פקיסטן חוקקה לראשונה את חוק "הזכות לחינוך". אביה, המחנך זיאאודין יוסאפזאי, סיפר את סיפורה בהרצאת Ted שזכתה ליותר ממיליון צפיות. בהתייחסות למעמד הנשים בחינוך אמר: "שואלים אותי למה הבת שלי כל כך חזקה?" ואני עונה שזה מכיוון שאני לא מקצץ את הכנפיים שלה."
צפו בסרטון:
במסיבת עיתונאים שכינסה לאחר זכייתה בפרס נובל אמרה: "זהו כבוד גדול עבורי להיות הפקיסטנית הראשונה שזוכה בפרס והאדם הצעיר ביותר שקיבל אותו. אני מודה לכולם על כך" בהמשך הוסיפה כי "הקמפיין למען הזכות של כל הילדים לזכות בחינוך לא הסתיים, אלא רק התחיל. אישה היא לא רק אימא או אחות, צריכה להיות לה גם זהות". על זכייתה בפרס נובל נודע לה במהלך יום לימודים והיא אמרה שהיא "המשיכה ללמוד כרגיל".
את הפרס תחלוק יוספזאי עם קיילאש סטיארטי, ראש ארגון למניעת עבדות ילדים בהודו, שבזכות פועלה שוחררה עשרות אלפי ילדים מעבדות.
קיילאש סטיארטי, יחלוק את פרס הנובל עם מלאלה יוספזאי