כמה פעמים הבטת בערגה בתמונות של כיתות מבתי ספר מיוחדים, כאלה ואחרים, מסביב לעולם או בערים שונות בארץ? כמה פעמים חשבת לעצמך שמבנה בית הספר צריך להשתנות, שאם רק הייתה הכיתה שלך נראית קצת אחרת, הלמידה בה הייתה טובה ויעילה יותר?
מסתבר שלא צריך שינוי מדיניות דרסטי או אפילו תקציב גדול כדי לשנות את פני הכיתה למקום שמעודד למידה. בתור המנכ"ל של הכיתה שלך, יש באפשרותך לקחת פיקוד ולהחליט כבר עכשיו כיצד ברצונך לעצב את כיתת הלימוד שהיא הממלכה שלך.
בארה"ב ישנו ארגון שכל מטרתו לסייע למורים לעצב מחדש את מרחבי הלימוד שלהם. בסרטון שלפניך ניתן לראות כיצד עזרו למורה למתמטיקה ומדעים בחטיבת הביניים לסדר מחדש את הכיתה כך שתענה כל הצרכים שלו ושל תלמידיו:
כדי שגם לך יהיה קל יותר לעצב מחדש את הכיתה לקראת שנת הלימודים החדשה, ריכזנו עבורך 7 טיפים חשובים שיהפכו את התהליך לפשוט וקל יותר:
1. ערבו את התלמידים
התלמידים הם המשתמשים העיקריים בכיתת הלימוד וכדאי שיהיו חלק מרכזי מהתהליך. להנעת הפרוייקט ועל מנת לייצר התרגשות, הזמינו את התלמידים למפגש מקדים בבית הספר או אפילו בבית של מישהו.
הנה מספר שלבים חשובים לערב בהם את התלמידים:
2. סיעור מוחות
אתם לא צריכים להיות מעצבי פנים כדי לעצב מחדש את הכיתה. כל מה שנדרש ממכם זו את היכולת לעשות עבודת מחקר טובה וסיעור מוחות. כשבאים לעצב מחדש את הכיתה, הצעד הראשון הוא להגדיר את ה"צורך" הנכון ואז לשאול שאלות.
לדוגמא, כשמגדירים מה אתם צריכים, ניתן לשאול: "כיצד אנחנו יכולים לייצר יותר מקום ללמידה משותפת בכיתה?". הנה כמה נקודות מנחות שיעזרו בתהליך איסוף המידע על הצרכים בכיתה:
3. ארגון וניהול מתנדבים
עבדו עם טבלאות אקסל בגוגל – כך שכל המשתתפים יכולים לראות בזמן אמת מי אחראי למה ואילו משימות נעשו כבר.
4. סידור הבלגן
המפתח לעיצוב מחדש של הכיתה, הוא להיפטר מכל הבלגן ואי הסדר. היפטרו מכל החפצים המיותרים בכיתה. הקדישו זמן ומחשבה לבדוק אילו חפצים משמשים אתכם באמת במהלך השיעורים והכין המקום האידאלי עבורם בכיתה.
5. בקשו תמיכה וציוד
לאחר שהגדרתם את הצרכים של הכיתה, פנו לחניות מקומיות ורשתות גדולות וספרו להם את הסיפור שלכם. במקרים רבים, הבעלים ישמחו לתרום ציוד או לתת הנחה עבור אביזרים מסוימים. כמובן שלא יזיק להביא אתכם כמה תלמידים כשאתם מבקשים.
אם הפרויקט שלכם מצריך קצת יותר כסף, מימון המונים יכול להיות אופציה לא רעה עבורכם. אפשר לצלם ולערוך סרטון קצר שירתום אנשים למאמץ שלכם.
6. עשו שימוש חוזר בחפצים ישנים
חפצים רבים בכיתה או בבית שלנו, מונחים ללא מטרה כשבקלות ניתן למחזר אותם. יש לכם קופסאות פלסטיק ישנות, קרוני חלב או אפילו ספרים ישנים בעלי כריכה קשה שאף אחד לא קורא? השתמשו בהם עבור אחסון בכיתה. יש לכם דיסקים ישנים? צרו מהם קישוטים. (שוב, ניתן לקבל מגוון רעיונות ב ( Pinterest וכמובן שתמיד ניתן להכנס לחנויות יד שניה או מקומות בהם אנשים מניחים את הרהיטים שאינם צריכים עוד.
7. סידור הכלים והאביזרים
ארגנו את הציוד שלכם בכיתה על בסיס תדירות ואופן השימוש. נסו להשתמש בקופסאות שניתן לזהות ולגשת אליהן בקלות. אלו יהיו שתי הדאגות העיקריות שלכם כזה מגיע לשימוש באביזרים. השתמשו במדבקות וצבעים כדי לוודא שניתן לזהות את הקופסא והנושא שלה בקלות. אפילו מומלץ להשתמש בארונות ללא דלתות כך שהכל נגיש וקל.
ניתן לעשות הרבה עם מעט מקום, אביזרים וגם עם התלמידים ברגע שחושבים באופן יצירתי ומחוץ לקופסה. ברשת תוכלו למצוא מגוון של אתרים עם טיפים ורעיונות לעיצוב כיתות וחללים כמו גם שימוש יעיל בחפצים ישנים.
נשמח לקרוא בתגובות על רעיונות, עצות או דוגמאות מתוך ניסיונכם.
.