
נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
"אבל איפה הציון?" שאלה הסטודנטית כשקיבלה את העבודה המוחזרת, מביטה בדפים המכוסים בהערות אך ללא הציון המוכר בפינה העליונה.
"הפעם אין ציון, יש רק משוב," עניתי בחיוך. פניה הביעו בלבול מוחלט.
במכללה להכשרת מורים בה אני מלמדת החלטתי לערוך ניסוי חינוכי. באחד הקורסים המרכזיים, החלפתי את מערכת הציונים המסורתית במערכת של משוב מפורט ומשמעותי. המטרה הייתה פשוטה – להסיט את תשומת הלב מהשורה התחתונה אל תהליך הלמידה עצמו.
תגובות הסטודנטים היו מרתקות. תחילה היו חששות וספקות: "איך נדע אם עברנו?", "מה זה אומר לגבי הממוצע שלנו?". אך לאט לאט, משהו מעניין התרחש. הסטודנטים החלו להתייחס בכובד ראש למילים ולא למספרים. דיונים עמוקים החליפו את ההשוואות החפוזות של ציונים.
פיתחתי שיטת משוב המבוססת על מודל "הרגשתי, חשבתי, למדתי" ולאחריו המלצות קונקרטיות. כשסטודנט מציג עבודה, אני משתפת תחילה ברשמים האישיים שלי, ממשיכה בתובנות שעלו בי, ומסיימת בהצעות לכיווני התפתחות. ההפתעה האמיתית הגיעה כשביקשתי מהסטודנטים להתנסות במתן משוב לעצמם ולעמיתיהם באותו מבנה. ראיתי אותם מפתחים מיומנויות רפלקציה מעמיקות, מקשיבים זה לזה ברגישות, ומנהלים דיאלוג אמיתי על למידה – בדיוק המיומנויות שיזדקקו להן כמורים. אותה סטודנטית שהייתה המומה בתחילה אמרה לי בסוף הסמסטר: "זו הפעם הראשונה שלא חשבתי על הציון, אלא על מה שבאמת למדתי."
אני משתפת בסיפור אישי זה לא רק כאנקדוטה חינוכית, אלא כדוגמה חיה למהפך תפיסתי שאני מאמינה שחיוני לחולל במערכת החינוך הישראלית כולה. בעידן שבו רפורמות כמו "מיצ"ב בצמיחה" מנסות לשנות את שיטות ההערכה המסורתיות, הניסוי בכיתתי מדגים כיצד ניתן ליישם בפועל חלופות אפקטיביות. הוא ממחיש את מה שמחקרים רבים כבר הוכיחו, אך לעתים קשה לנו ליישם — העוצמה הטרנספורמטיבית של משוב משמעותי.
אני מאמינה שמשוב הוא המתנה המשמעות ביותר שאפשר להעניק ללומד.ת. לא מדובר בתיקון שגיאות או בהכוונה מה נכון ולא נכון, אלא ביצירת שיח שמאפשר למידה אמיתית. ובכל זאת, פעמים רבות הוא נתפס ככלי שיפוטי, כעוד דרך לבחון הצלחה או כישלון במקום כאמצעי ללמידה מתמשכת.
משוב (Feedback) הוא כלי דיאלוגי שמספק ללומד תובנות כיצד הוא יכול להשתפר. הוא מתייחס לתהליך עצמו, ולא רק לתוצאה. משוב אפקטיבי ניתן מתוך כוונה לעזור, להדריך ולהעצים.
הערכה (Assessment) לעומת זאת, מתמקדת במדידה ובמתן ציון או דירוג. היא יכולה לשקף את מידת ההצלחה על פי קריטריונים מוגדרים מראש, אך פעמים רבות היא נתפסת כ"פסק דין" יותר מאשר כהזדמנות לשיפור.
ישנן תיאוריות מבוססות התומכות בגישה של משוב מקדם למידה:
חוקרת הפסיכולוגיה קרול דואק פיתחה את התיאוריה על גישה צומחת של דפוס חשיבה מתפתח (Growth Mindset), המראה כי הדרך שבה אנשים מקבלים משוב משפיעה על התפתחותם האישית והאקדמית. משוב שמעודד למידה ומאמץ, במקום לשפוט הצלחה או כישלון, מחזק את תחושת המסוגלות של הלומדים ומניע אותם להשתפר.
במחקריה, דואק הראתה כי תלמידים שקיבלו משוב על המאמץ והתהליך ("השקעת כאן עבודה רבה, כדאי לבדוק את הדרך ולהבין מה אפשר לשפר") היו בעלי נכונות גבוהה יותר להתמודד עם אתגרים בהשוואה לתלמידים שקיבלו משוב שממוקד בתוצאה בלבד ("אתה תלמיד חכם" או "טעית, זה לא נכון").
ריאן ודסי פיתחו את תיאוריית ההכוונה העצמית, המראה כי למידה איכותית מתקיימת כאשר הלומד מרגיש שליטה (Autonomy), תחושת מסוגלות (Competence) ושייכות.
אם נרצה להפוך את המשוב לכלי שמקדם למידה אמיתית במערכת החינוך הישראלית, נצטרך לשנות את האופן שבו אנו מעניקים ומקבלים אותו.על פי הבא:
אחד האתגרים המרכזיים ביישום גישת המשוב במערכת החינוך הישראלית הוא המתח בין הצורך המערכתי בציונים כמותיים לבין התועלת הפדגוגית של משוב איכותי. מורים רבים שואלים: "איך ניישב בין דרישות המערכת לציונים ומדדים לבין הרצון לקדם למידה משמעותית?"
הפתרון הוא לאו דווקא בביטול מוחלט של ציונים, אלא בשינוי התפיסה והפרקטיקה:
משוב הוא לא כלי למדידה או שיפוט – הוא מתנה. כאשר הוא ניתן נכון, הוא מחזק, מפתח ומקדם את הלומד, העובד, והאדם בכל תחום בחייו. מערכות חינוך שמטמיעות תרבות של משוב מתמשך, חיובי ומעורר צמיחה יוצרות לומדים שרואים בכל משוב נקודת מוצא ללמידה.
אז בפעם הבאה שאתן.ם נותנים או מקבלים משוב – נסו לראות בו מתנה.